Skip to main content

Beleidsonderzoeker in Opleiding

Ben je recentelijk afgestudeerd en wil je je verder bekwamen in het sociaal wetenschappelijk onderzoek? Lijkt het je uitdagend om dit te doen rondom de grote thema’s in de zorg, het sociaal domein of het onderwijs? Dan is de functie van beleidsonderzoeker in opleiding bij Berenschot echt iets voor jou!

In deze rol ga je een jaar lang heel veel leren. Je leert het vak van beleidsonderzoeker kennen, werkt in teamverband aan verschillende onderzoeksopdrachten en krijgt coaching van een zeer ervaren senioronderzoeker. Daarnaast hebben we gezellige activiteiten, zoals borrels en teamuitjes.

Waar kom je terecht?

Berenschot beschikt al jaren over een toonaangevend onderzoekscluster op het gebied van beleids- en evaluatieonderzoek binnen de zorg, het sociaal domein en het onderwijs. De uitkomsten van onze onderzoeken zijn voor overheden, branchepartijen en uitvoerende instellingen richtinggevend bij het ontwikkelen en bijstellen van beleid. De sterk toenemende vraag laat zien dat klanten de meerwaarde zien van de door ons uitgevoerde onderzoeksopdrachten. Daarbij weten we telkens weer de uitgebreide sectorkennis van onze adviseurs te koppelen aan de gedegen kennis van sociaal wetenschappelijke onderzoeksmethoden van onze onderzoekers. Binnen onze adviesgroep Zorg en maatschappelijke ontwikkeling werken vijftig adviseurs en onderzoekers samen aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken en het beantwoorden van onderzoeksvragen. Onze opdrachtgevers zijn ministeries (VWS, SZW en OCW), provincies, gemeenten, uitvoerende instellingen en branchepartijen binnen de zorg, het sociaal domein en het onderwijs. Je wordt opgeleid tot beleidsonderzoeker binnen het domeinoverstijgend onderzoekscluster van de adviesgroep. 

Wat ga je doen?

Jij en je collega-onderzoekers werken in wisselende samenstelling nauw samen met de adviseurs voor de verschillende domeinen. Hierbij maken jullie gebruik van state-of-the-artonderzoeksmethoden. Berenschot is bijvoorbeeld geautoriseerd om zelf aan de hand van de microdata van het CBS analyses uit te voeren. Jouw rol in de onderzoeksprojecten is als beleidsonderzoeker in opleiding in het begin ondersteunend. Afhankelijk van je leercurve ga je in projecten steeds vaker de onderzoeksactiviteiten zelfstandig uitvoeren. Je krijgt snel de kans om mee te schrijven aan onderzoeksoffertes. Gedurende het jaar wordt je intensief gecoacht door een ervaren senior-onderzoeker. Zo versterken we je leercurve!  
Dit zijn enkele voorbeelden van recente grote onderzoeksprojecten binnen onze adviesgroep:

  • Een onderzoek voor de gemeente Den Haag naar de effectiviteit van de Haagse re-integratieaanpak 2018-2020 (met onder andere analyse op microdata van het CBS).
  • De meerjarige Implementatiemonitor Nationaal Programma Onderwijs (NPO) voor het mbo, hbo en wo in opdracht van het ministerie van OCW.
  • Een onderzoek in opdracht van het ministerie van VSW om de feitelijke (kwantitatieve) beelden te verzamelen van de sociale en gezondheidssituatie én opgave in regio’s, gemeenten en wijken.

Aan welke onderzoeksprojecten je in je opleidingsjaar precies gaat werken, is natuurlijk afhankelijk van welke opdrachten aan Berenschot gegund worden. Het verschilt ook per gewonnen onderzoeksproject met welke onderzoekmethoden je ervaring gaat opdoen. Berenschot voert zowel kwalitatief , kwantitatief, als mixed-mode-onderzoek uit.

Wat krijg je van ons?

Als beleidsonderzoeker in opleiding leer je het onderzoekers vak van binnenuit kennen, waarbij reflectie, leren en persoonlijke ontwikkeling centraal staan. Je werkt aan lopende opdrachten, helpt bij het schrijven van offertes en het organiseren van markt- en interne acties. Tijdens het opleidingsjaar krijg je ook externe cursussen in onderzoeksvaardigheden aangeboden. Je hebt daarnaast elke drie weken een coachingsgesprek met je begeleider. Wij bieden verder:

  • een goed startsalaris, 27 vakantiedagen, laptop, telefoon en alle vrijheid om thuis/flexibel te werken
  • een professionele én platte organisatie met alle vrijheid voor eigen initiatieven en ondernemerschap
  • een ambitieuze en gezellige groep collega’s waarmee je veel optrekt en deelt.

Wat breng jij mee?

  • Een afgeronde universitaire opleiding met ruim bovengemiddelde studieresultaten.
  • Uit je vakkenpakket blijkt een sterke affiniteit met het doen van sociaal wetenschappelijk onderzoek. Een onderzoeksfase is een pré! 
  • Je bent nieuwsgierig, analytische sterk en in staat om helder en gestructureerd te rapporteren.
  • Een duidelijke interesse in vraagstukken in de zorg, het onderwijs (mbo, hbo en wo) en/of het sociaal domein.
  • De drijfveer om maatschappelijke het verschil te maken!

Ja, ik ga voor deze opleidingsplek!

Wil jij onze nieuwe beleidsonderzoeker in opleiding worden? Stuur dan jouw motivatie, cv en cijferlijst op via de website. Om alle motivatiebrieven voldoende aandacht te geven, willen we je vragen deze compact te houden. Zorg ervoor dat je in je brief de volgende punten aan bod laat komen:

  • Waarom wil jij deze opleidingsplek?
  • Waarom wil je als onderzoeker bij Berenschot werken? En waarom specifiek  voor onze adviesgroep?
  • Welke toegevoegde waarde bied jij aan Berenschot?
  • Hoe wil jij je verder ontwikkelen?


Voor meer informatie over de procedure en het werken bij Berenschot kun je contact opnemen met Anouk Ackermans, corporate recruiter, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Heb je inhoudelijke vragen over de adviesgroep en opleidingsplek? Neem dan contact op met Bram Berkhout (coördinator onderzoek, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken./
06-10 45 42 28). 

https://www.berenschot.nl/vacatures/beleidsonderzoeker-opleiding

Bezoekadres

U.P.V. Alcmaeon
Heidelberglaan 1
3584 CS Utrecht Uithof
Langeveldgebouw Kamer E1.46, naast de computerruimte

(klik hier voor een kaart van de Uithof)

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
+31 (0)30-2534898
Bereikbaar: elke werkdag van 10.00 tot 17.00
(m.u.v. Feestdagen en onderwijsvrije dagen)

Financieel

BIC: RABONL2U
KvK: 40481729